Descobreix el turisme cultural al Baix Empordà, en el cor de la Costa Brava
Ningú pot discutir que el Baix Empordà, Bajo Ampurdán en espanyol, té un encant especial. Situat en el centre de la Costa Brava, els seus atractius són gairebé infinits: pobles únics, paisatges espectaculars, gastronomia d'altura, arquitectura medieval, masies singulars, platges de somni…
Amb aquest ampli repertori d'al·licients, és impossible resistir-se a visitar aquesta zona que es troba entre els Pirineus orientals i el mar Mediterrani. La seva fama i reputació no ve d'un dia: des dels anys 50, és una destinació turística recurrent per a viatgers de tota Europa.
És la comarca que va pintar Salvador Dalí, va escriure Josep Pla o que va conquistar a personatges tan importants del segle XX com Ernest Hemingway o Truman Capote.
Realment és una regió amb una idiosincràsia tan singular i profunda que no té comparació, encara que gran quantitat de viatgers s'obstinen amb assemblar-la amb la Toscana, per la bellesa natural de l'entorn i les construccions de pedra en tons ocre i taronja amb la mar de fons.
La gran quantitat de platges, moltes d'elles cales resguardades i gairebé inaccessibles que semblen pintades amb aquarel·les i acabades de sortir d'un quadre, són el seu principal reclam. A l'estiu, recórrer aquestes zones costaneres que s'entremesclen amb la vegetació és un autèntic descobriment.
No obstant això, quan l'estiu acaba i dóna pas a estacions de l'any menys caloroses, el turisme cultural guanya encara més pes. La història de la regió unida als seus vestigis, a més de la gran oferta d'activitats culturals, conviden a conèixer més a fons tot els tresors que amaga.
Què descobrirem fent turisme cultural del Baix Empordà?
1. Els monuments megalítics
La Cova d’en Daina és un dolmen de granit de grans dimensions construït entre 2700 a. C. i 2200 a. C., situat als afores de Romanyà de la Selva. Va ser descobert al voltant del 1900. En les excavacions profundes que es van realitzar l'any 1957, es van trobar ossos, dents i fragments de fletxes, ganivets, ceràmica i collarets.
2 .El món iber
El poblat ibèric del Puig de Sant Andreu d'Ullastret és el més gran i important de Catalunya. Va ser la capital de la tribu ibèrica dels indiketes. També és interessant el recinte fortificat iber de Puig de Castellet, que es troba en un pujol d'uns 195 m d'altura, a Lloret de Mar.
3 .Els jaciments arqueològics grecs
El jaciment arqueològic grecoromà més important de Catalunya té nom propi: Empúries. Situat en la Costa Brava, va ser un enclavament de gran rellevància històrica com a entrada a la península ibèrica dels romans. Així mateix, la Ciutadella de Roses és un jaciment arqueològic de cronologia molt àmplia: època hel·lenística, visigoda, tardo-romana… Encara continua investigant-se les ocupacions històriques del lloc mitjançant les restes conservades que daten del s.IV a. C.
4. L'herència romànica
El campanar de l'antiga catedral romànica, conegut com la Torre de Carlemany, l'església de l'antiga monestir de Sant Pere de Galligants, els banys àrabs i el Tresor de la Catedral de Girona que conserva el Tapís de la Creació, una peça excepcional, són algunes de les construccions emblemàtiques per a submergir-se en l'època romana.
5 Les construccions medievals
El Castell dels bisbes de Girona (segles XI-XII), el castell de Peratallada (segles X-XI), l'església de Sant Esteve de Peratallada (segle XIII) o l'església de Sant Pere (segle XI) et faran viatjar al passat, als temps medievals.
Si vols conèixer el Baix Empordà, et recomanem allotjar-te a l'Hotel Barcarola de Sant Feliu de Guíxols, situat en un lloc privilegiat i a una distància pròxima de llocs d'interès i amb tota mena de comoditats per a qualsevol tipus de viatger.